Sos grzybowy to łatwy przepis, idealny do przyprawienia tagliatelle, lasagne, pieczonego makaronu, polenty lub jako nadzienie do ciasta ziemniaczanego. Sos grzybowy to idealny dodatek do wszystkich rodzajów makaronów, zarówno krótkich, jak i długich jak spaghetti czy jajecznych jak tagliatelle, tagliolini i pappardelle.

W swojej czerwonej wersji (z przecierem pomidorowym) sos jest jeszcze smaczniejszy. Gęsty sos, w połączeniu ze smakiem borowików, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Przygotowanie sosu jest naprawdę proste, a efektem jest eksplozja aromatów i smaków. Wystarczy podsmażyć czosnek z borowikami lub pieczarkami, dodać trochę przecieru pomidorowego, doprawić pietruszką, i smaczny i pyszny sos z grzybów jest gotowy.

Sos grzybowy przepis

Składniki

600 g świeżych Grzybów (70 g suszonych)

500 ml Przeciera pomidorowego (passata)

2 ząbki Czosnku

Czas: 25 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 170 Kcal

Sposób przygotowania

sos grzybowy podsmażanie czosnku

1

Aby przygotować sos grzybowy rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku, i podsmaż przez kilka minut aż się lekko przyrumienią.

sos grzybowy dodawanie grzybów

2

Dodaj oczyszczone grzyby, zarówno mrożone, suszone i namoczone, jak i świeże pokrojone na małe kawałki, i podsmaż na dużym ogniu przez kilka minut. Jeśli używasz grzybów mrożonych, gotuj, aż odparuje cała woda.

sos grzybowy dodawanie przecieru pomidorowego

3

Dodaj przecier pomidorowy, posól, wymieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką.

Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zredukuje trochę swoją objętość i stanie się gęsty.

sos grzybowy dodawanie pietruszki

4

Dopraw solą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Sos jest gotowy.

Przechowywanie

Najlepiej spożywać natychmiast świeżo przygotowany sos grzybowy, w przeciwnym razie można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 1 dzień w lodówce. Zamrażanie jest dozwolone.

Porady

Sos można przygotować z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych.

Świeże grzyby, borowiki lub grzyby mieszane, nie należy nigdy myć pod wodą, jedynie oczyścić szmatką lub szczoteczką z zabrudzeń.

Mrożone grzyby, gotuje się zamrożone bezpośrednio na patelni z oliwą i czosnkiem na dużym ogniu, aż cała woda odparuje.

Grzyby suszone, namacza się w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odsącza, dobrze wyciska i osusza.

Aby otrzymać gęstszy sos, należy gotować dodatkowo kilka minut bez pokrywki. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, można dodać szczyptę cukru.

Jeśli chce się lżejszą wersję, można gotować grzyby bezpośrednio w sosie, bez oliwy.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Sos grzybowy
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)