
Sos grzybowy to łatwy przepis, idealny do przyprawienia tagliatelle, lasagne, pieczonego makaronu, polenty lub jako nadzienie do ciasta ziemniaczanego. Sos grzybowy to idealny dodatek do wszystkich rodzajów makaronów, zarówno krótkich, jak i długich jak spaghetti czy jajecznych jak tagliatelle, tagliolini i pappardelle.
W swojej czerwonej wersji (z przecierem pomidorowym) sos jest jeszcze smaczniejszy. Gęsty sos, w połączeniu ze smakiem borowików, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Przygotowanie sosu jest naprawdę proste, a efektem jest eksplozja aromatów i smaków. Wystarczy podsmażyć czosnek z borowikami lub pieczarkami, dodać trochę przecieru pomidorowego, doprawić pietruszką, i smaczny i pyszny sos z grzybów jest gotowy.
Sos grzybowy przepis
Składniki
Czas: 25 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 170 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować sos grzybowy rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku, i podsmaż przez kilka minut aż się lekko przyrumienią.

2
Dodaj oczyszczone grzyby, zarówno mrożone, suszone i namoczone, jak i świeże pokrojone na małe kawałki, i podsmaż na dużym ogniu przez kilka minut. Jeśli używasz grzybów mrożonych, gotuj, aż odparuje cała woda.

3
Dodaj przecier pomidorowy, posól, wymieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką.
Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 5 minut, aż sos zredukuje trochę swoją objętość i stanie się gęsty.

4
Dopraw solą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Sos jest gotowy.
Przechowywanie
Najlepiej spożywać natychmiast świeżo przygotowany sos grzybowy, w przeciwnym razie można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez 1 dzień w lodówce. Zamrażanie jest dozwolone.
Porady
Sos można przygotować z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych.
Świeże grzyby, borowiki lub grzyby mieszane, nie należy nigdy myć pod wodą, jedynie oczyścić szmatką lub szczoteczką z zabrudzeń.
Mrożone grzyby, gotuje się zamrożone bezpośrednio na patelni z oliwą i czosnkiem na dużym ogniu, aż cała woda odparuje.
Grzyby suszone, namacza się w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odsącza, dobrze wyciska i osusza.
Aby otrzymać gęstszy sos, należy gotować dodatkowo kilka minut bez pokrywki. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, można dodać szczyptę cukru.
Jeśli chce się lżejszą wersję, można gotować grzyby bezpośrednio w sosie, bez oliwy.






Najnowsze komentarze