Sos koktajlowy, znany we Włoszech również jako sos różowy, jest bardzo delikatnym i smacznym sosem na bazie majonezu i keczupu, stosowanym zazwyczaj jako dodatek do ryb i skorupiaków. Właśnie ze względu na delikatność i niepowtarzalny aromat brandy czy koniaku, który uszlachetnia smak ryb, sos koktajlowy jest bardzo ceniony i szeroko stosowany do przygotowywania pysznych przystawek takich jak na przykład koktajl z krewetek.

Jednak często spotyka się go również w połączeniu z różnymi rodzajami kanapek, zwłaszcza z gotowaną szynką Prosciutto Cotto, z kurczakiem czy rostbefem.

Zamiast keczupu można spróbować użyć sosu rubra, czyli czerwonego sosu z pomidorów i warzyw, który sprawi że sos koktajlowy stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy.

Sos koktajlowy przepis

Składniki

15 ml Brandy (lub koniaku)

5 g Musztardy

Majonez

2 Żółtka (w temperaturze pokojowej)

3 ml Octu z wina białego

250 ml Oleju z nasion

Czas: 25 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 673 Kcal

Sposób przygotowania

sos koktajlowy dodawanie octu

1

Aby przygotować sos koktajlowy, zacznij od przygotowania majonezu: weź jajka w temperaturze pokojowej i oddziel żółtka od białek. Włóż żółtka do wysokiego naczynia, przypraw solą i pieprzem, wlej ocet i zacznij ubijać za pomocą miksera elektrycznego.

majonez dodawanie oleju do żółtek

2

Podczas ubijania jajek bardzo powoli, stopniowo i cienkim strumieniem wlewaj olej z nasion. Mieszaj zawsze w tym samym kierunku, aż uzyskasz gęsty i puszysty sos.

majonez dodawanie cytryny

3

Gdy majonez osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj sok z cytryny i wymieszaj składniki mikserem.

sos koktajlowy dodawanie ketchupu

4

Dodaj ketchup i wymieszaj.

sos koktajlowy dodawanie sosu worcester

5

Dodaj sos Worcestershire.

sos koktajlowy dodawanie brandy

6

Dodaj brandy (lub cognac), musztardę i delikatnie wszystko wymieszaj: sos będzie musiał być gęsty. Zostaw sos na co najmniej 1 godzinę w lodówce. Po upływie niezbędnego czasu możesz podać sos różowy w połączeniu z pysznymi przystawkami.

Przechowywanie

Sos koktajlowy można przechowywać w szczelnym pojemniku lub przykryty folią w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Wielki klasyk taki jak sos różowy musi być przygotowany przynajmniej raz z domowym majonezem.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Sos koktajlowy
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)