
Sos koktajlowy, znany we Włoszech również jako sos różowy, jest bardzo delikatnym i smacznym sosem na bazie majonezu i keczupu, stosowanym zazwyczaj jako dodatek do ryb i skorupiaków. Właśnie ze względu na delikatność i niepowtarzalny aromat brandy czy koniaku, który uszlachetnia smak ryb, sos koktajlowy jest bardzo ceniony i szeroko stosowany do przygotowywania pysznych przystawek takich jak na przykład koktajl z krewetek.
Jednak często spotyka się go również w połączeniu z różnymi rodzajami kanapek, zwłaszcza z gotowaną szynką Prosciutto Cotto, z kurczakiem czy rostbefem.
Zamiast keczupu można spróbować użyć sosu rubra, czyli czerwonego sosu z pomidorów i warzyw, który sprawi że sos koktajlowy stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy.
Sos koktajlowy przepis
Składniki
100 g Ketchupu
20 g Sosu Worcestershire
Majonez
Czas: 25 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 673 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować sos koktajlowy, zacznij od przygotowania majonezu: weź jajka w temperaturze pokojowej i oddziel żółtka od białek. Włóż żółtka do wysokiego naczynia, przypraw solą i pieprzem, wlej ocet i zacznij ubijać za pomocą miksera elektrycznego.

2
Podczas ubijania jajek bardzo powoli, stopniowo i cienkim strumieniem wlewaj olej z nasion. Mieszaj zawsze w tym samym kierunku, aż uzyskasz gęsty i puszysty sos.

3
Gdy majonez osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj sok z cytryny i wymieszaj składniki mikserem.

4
Dodaj ketchup i wymieszaj.

5
Dodaj sos Worcestershire.

6
Dodaj brandy (lub cognac), musztardę i delikatnie wszystko wymieszaj: sos będzie musiał być gęsty. Zostaw sos na co najmniej 1 godzinę w lodówce. Po upływie niezbędnego czasu możesz podać sos różowy w połączeniu z pysznymi przystawkami.
Przechowywanie
Sos koktajlowy można przechowywać w szczelnym pojemniku lub przykryty folią w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Wielki klasyk taki jak sos różowy musi być przygotowany przynajmniej raz z domowym majonezem.






Najnowsze komentarze