Spaghetti aglio olio e peperoncino z wszystkich ekspresowych pierwszych dań takich jak cacio e pepe, gricia, lub makaron z tuńczykiem, są najszybsze. Zwłaszcza gdy w kuchni nie posiada się za wiele składników, ale tylko kilka przypraw takich jak spaghetti, czosnek, oliwę i papryczkę chili.

Sekret na doskonały makaron aglio olio e peperoncino tkwi przede wszystkim w wyborze składników, zwłaszcza najwyższej jakości oliwy z oliwek. Równie ważna jest technika gotowania, która polega na smażeniu czosnku i papryczki chili, uważając, aby ich nie spalić, aby nie pogorszyć końcowego smaku. Są osoby, które wolą papryczki suszone, osoby które usuwają nasiona, aby zmniejszyć pikantność, kto wkłada czosnek w całości, aby łatwo go usunąć, lub kto go mieli, nawet jeśli nie ma problemu z jego spożywaniem.

Jeśli jest się miłośnikami ostrych smaków można nawet przygotować czerwoną wersję penne all’arrabbiata z sosem pomidorowym. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na spaghetti aglio olio e peperoncino.

Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis

Składniki

320 g Spaghetti

3 ząbki Czosnku

Czas: 15 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 462 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować spaghetti aglio olio e peperoncino, najpierw postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu. Gdy woda zacznie się gotować wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente, biorąc pod uwagę czas gotowania.

2

W międzyczasie możesz przygotować sos. Obierz ząbki czosnku, przekrój na pół i usuń młode pędy (środkowa zielona część każdego ząbka). Pokrój na dość cienkie plasterki.

Pokrój w plasterki papryczki, usuwając szypułki. Jeśli wolisz mniejszą ostrość, możesz otworzyć je na długość i usunąć ziarenka przed pokrojeniem w plasterki.

3

Wlej oliwę do dużej patelni, podgrzej i dodaj czosnek i papryczki chili. Podsmaż na bardzo małym ogniu, papryczki i czosnek nie mogą się przypalić, ale tylko smażyć przez parę minut.

Możesz przechylić patelnię, aby zebrać olej i przyprawy w jednym miejscu i pozwolić na równomierne zrumienienie.

4

Odcedź makaron i przełóż go bezpośrednio na patelnię z sosem. Nie wylewaj wszystkiej wody z gotowania.

5

Wymieszaj i podsmaż makaron przez chwilę dodając w razie potrzeby wodę z gotowania makaronu.

Gorące spaghetti aglio olio e peperoncino są gotowe do podania.

Przechowywanie

Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowany makaron aglio olio e peperoncino; w przeciwnym razie można przechowywać przez 1-2 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zamrażanie nie jest wskazane.

Porady

Każdy talerz można doprawić posiekaną pietruszką.

Aby złagodzić ostrość świeżych lub suchych papryczek, można usunąć ziarenka. Aby uzyskać ostrzejszy smak natomiast można posiekać czosnek zamiast pokroić w plasterki lub wręcz przeciwnie, pozostawić go w całości, aby łatwiej go usunąć.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)