
Spaghetti all’amatriciana to typowe pierwsze danie kuchni rzymskiej, którego przepis z czasem spotkał się z różnymi interpretacjami proporcji i stosowania składników, które go tworzą. Począwszy od grubości i kształtu pasków guanciale, na przykład, lub sposobu ich podsmażania (bez tłuszczu, z olejem lub smalcem) i polewania (winem, octem lub niczym) do wybierania rodzaju makaronu, jego proporcję względem mięsa i wstępnego podsmażania cebuli lub nie.
Odkładając na bok niektóre pewności, takie jak użycie guanciale zamiast boczku, opisanie przepisu makaronu amatriciana nie jest tak prostą sprawą.
Mówi się że to słynne danie powstałe w Amatrice było głównym posiłkiem pasterzy, ale początkowo było bez pomidorów i nazywało się gricia; pomidory zostały dodane później, gdy zostały przywiezione z Ameryk, a przyprawa przyjęła nazwę Amatriciana. Jest zatem normalne, że tak starożytna i popularna receptura zmieniała się z czasem, przyjmując liczne odmiany, które nadal są przedmiotem dyskusji.
W naszej wersji spaghetti all’amatriciana proponujemy użycie spaghetti, świeżych i dojrzałych pomidorów lub pomidorów pelati, delikatnego i niezbyt słonego sera pecorino, i na końcu papryczek chili i wytrawnego białego wina.
Spaghetti all’amatriciana przepis
Składniki
1 mała świeża Ostra papryczka chili
50 ml Białego wina
* guanciale można zastąpić bekonem a ser Pecorino romano serem Parmigiano lub Grana.
Czas: 25 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 721 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować spaghetti z sosem amatriciana, najpierw postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu.
Zdejmij skórkę z guanciale i pokrój go w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski o grubości około pół cm.

2
Podgrzej olej na patelni, najlepiej stalowej, i dodaj całą papryczkę chili i paski guanciale. Przyrumień na małym ogniu przez 7-8 minut, aż tłuszcz stanie się przeźroczysty a mięso chrupiące, często mieszając, uważając aby go nie spalić.

3
Gdy tłuszcz się rozpuści, polej białym winem, zwiększ ogień i pozwól mu odparować.

4

5
Gdy woda zacznie się gotować wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente, biorąc pod uwagę czas gotowania.

6
W międzyczasie dopraw sos solą, usuń papryczkę chili, dodaj paski guanciale i wymieszaj.

7

8
Na koniec posyp tartym serem Pecorino: spaghetti all’amatriciana są gotowe do podania.
Przechowywanie
Spaghetti all’amatriciana można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.
Porady
Można również wypróbować inne warianty, podsmażając czosnek lub cebulę lub polewając wodą zamiast winem. W tej wersji użyliśmy Spaghetti n. 3, ale można spróbować także n. 5 i spaghettoni.






Najnowsze komentarze