Spaghetti all’amatriciana to typowe pierwsze danie kuchni rzymskiej, którego przepis z czasem spotkał się z różnymi interpretacjami proporcji i stosowania składników, które go tworzą. Począwszy od grubości i kształtu pasków guanciale, na przykład, lub sposobu ich podsmażania (bez tłuszczu, z olejem lub smalcem) i polewania (winem, octem lub niczym) do wybierania rodzaju makaronu, jego proporcję względem mięsa i wstępnego podsmażania cebuli lub nie.

Odkładając na bok niektóre pewności, takie jak użycie guanciale zamiast boczku, opisanie przepisu makaronu amatriciana nie jest tak prostą sprawą.

Mówi się że to słynne danie powstałe w Amatrice było głównym posiłkiem pasterzy, ale początkowo było bez pomidorów i nazywało się gricia; pomidory zostały dodane później, gdy zostały przywiezione z Ameryk, a przyprawa przyjęła nazwę Amatriciana. Jest zatem normalne, że tak starożytna i popularna receptura zmieniała się z czasem, przyjmując liczne odmiany, które nadal przedmiotem dyskusji.

W naszej wersji spaghetti all’amatriciana proponujemy użycie spaghetti, świeżych i dojrzałych pomidorów lub pomidorów pelati, delikatnego i niezbyt słonego sera pecorino, i na końcu papryczek chili i wytrawnego białego wina.

Spaghetti all’amatriciana przepis

Składniki

1 mała świeża Ostra papryczka chili

50 ml Białego wina

Oliwa z oliwek extravergine

Sól

* guanciale można zastąpić bekonem a ser Pecorino romano serem Parmigiano lub Grana.

Czas: 25 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 721 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować spaghetti z sosem amatriciana, najpierw postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu.

Zdejmij skórkę z guanciale i pokrój go w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski o grubości około pół cm.

2

Podgrzej olej na patelni, najlepiej stalowej, i dodaj całą papryczkę chili i paski guanciale. Przyrumień na małym ogniu przez 7-8 minut, aż tłuszcz stanie się przeźroczysty a mięso chrupiące, często mieszając, uważając aby go nie spalić.

3

Gdy tłuszcz się rozpuści, polej białym winem, zwiększ ogień i pozwól mu odparować.

4

Wyjmij paski guanciale na talerz i odłóż je na bok.
 
Włóż pomidory pelati na tą samą patelnie: rozdrób je palcami i kontynuuj gotowanie sosu przez około 10 minut.

5

Gdy woda zacznie się gotować wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente, biorąc pod uwagę czas gotowania.

6

W międzyczasie dopraw sos solą, usuń papryczkę chili, dodaj paski guanciale i wymieszaj.

7

Gdy się ugotuje, odcedź makaron i przełóż go bezpośrednio na patelnię z sosem.  Podsmaż go przez chwilę jeśli wolisz makaron al dente.
 
W przeciwnym razie możesz dolać wodę z gotowania makaronu aby kontynuować gotowanie.

8

Na koniec posyp tartym serem Pecorino: spaghetti all’amatriciana są gotowe do podania.

Przechowywanie

Spaghetti all’amatriciana można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 1 dzień. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Można również wypróbować inne warianty, podsmażając czosnek lub cebulę lub polewając wodą zamiast winem. W tej wersji użyliśmy Spaghetti n. 3, ale można spróbować także n. 5 i spaghettoni.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Spaghetti all'amatriciana
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)