
Spaghetti alla carbonara zostały zrealizowane pierwszy raz w charakterystycznej rzymskiej restauracji w 1944 roku. Najbardziej wiarygodna historia opowiada o spotkaniu między rzymskim kucharzem o bogatej wyobraźni a amerykańskimi żołnierzami i podzieleniu się przez nich składnikami które mieli do dyspozycji. W ten sposób powstał prototyp Spaghetti alla carbonara: jajka, bekon (później guanciale) i ser. Z czasem przepis ewoluował aż do tego który dziś znamy i możemy doceniać w trattoriach tak jak w restauracjach z gwiazdkami stolicy Włoch, w całych Włoszech i za granicą, w niezliczonych wersjach: z pieprzem lub bez, z jednym żółtkiem na osobę lub dodatkiem przynajmniej jednego jajka z białkiem, z guanciale lub z pancetta (boczek).
Przyprawę do spaghetti alla carbonara można przygotować w ciągu kilku minut. Potrzebny jest tylko guanciale (wędzony policzek wieprzowy) pokrojony w paseczki, krem z żółtek i dużo tartego sera Pecorino.
W swojej prostocie i bogactwie składników przepis spaghetti alla carbonara jest bliskim krewnym dwóch innych fundamentów prawdziwej kuchni włoskiej: spaghetti all’amatriciana i gricia, ale również pasta alla zozzona, solidnego dania, które w sobie łączy najlepsze z podstawowych preparatów kulinarnych Lacjum.
Spaghetti alla carbonara przepis
Składniki
Czas: 25 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 680 Kcal
Sposób przygotowania

1
Zdejmij skórkę z guanciale i pokrój go w plastry, a następnie w paski o grubości około 1 cm. Pozostałą skórkę można ponownie wykorzystać do przyprawienia innych potraw.

2
Włóż żółtka do miski i wymieszaj je z serem pecorino, rozcieńczając je łyżką wody z gotowanego makaronu. Wymieszaj trzepaczką, aby żółtka stały się kremowe. Dopraw solą i pieprzem.

3
Postaw garnek z wodą na ogniu i zagotuj.
W międzyczasie podsmaż guanciale na patelni bez oleju, na małym ogniu, aż stanie się chrupiący (około 7-8 minut). Uważaj, aby go nie spalić, ponieważ spowoduje to uwolnienie zbyt mocnego aromatu.
Do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron, biorąc pod uwagę czas gotowania: musi być on gotowy razem z guanciale, aby można go było natychmiast przyprawić.

4
Odcedź makaron al dente, nie wysuszając go zbyt mocno (ewentualnie zachowaj trochę wody z gotowania), przełóż go na patelnię z guanciale i podsmaż przez chwilę do smaku.

5
Zdejmij z ognia, wlej mieszankę żółtek do spaghetti i wymieszaj, aby lekko się ścięła, nie tworząc grudek, zawsze z dala od ognia. Jeśli makaron jest zbyt suchy, dodaj trochę wody z gotowania.
Podaj natychmiast, posypując resztą sera pecorino i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Przechowywanie
Zaleca się natychmiast spożyć świeżo przygotowane spaghetti alla carbonara.
Porady
Zamiast Spaghetti można użyć inne gatunki makaronów jak na przykład Rigatoni lub Mezze Maniche; Guanciale można zastąpić boczkiem dodając na patelnie trochę oleju lub masła a Pecorino w całości lub na połowę z Parmigiano. Pełniejszy smak można otrzymać dodając trochę wody z gotowania lub użyć kombinacje żółtek i jajek w całości.






Nareszcie prawdziwy włoski przepis spaghetti alla carbonara bez żadnej cebuli, czosnku, śmietany czy pietruszki. Tylko guanciale, żółtka i pecorino.
Super
Fantastyczne!
Spróbawaliśmy, wyszło wspaniale nawet z bekonem i z Grana.