Spaghetti alla Nerano są pierwszym daniem neapolitańskiej tradycji kulinarnej, które zawsze podbijało swoją prawdziwą prostotą, przynosząc do stołu smaki regionu Kampania.

Pochodzenie tego charakterystycznego przepisu spowite jest kilkoma legendami, najbardziej rozpowszechniona i akredytowana przypisuje ten przepis do lat 50. XX wieku: wydaje się, że właścicielka restauracji z małej zatoki Nerano, aby połączyć makaron i cukinię, spróbowała dodać Provolone del Monaco, ser z masy parzonej, mniej lub bardziej pikantny według okresu dojrzewania i tradycyjny dla Agerola, miasteczka w sugestywnych górach Lattari.

Sekret makaronu alla Nerano tkwi w jego niesamowitej i apetycznej kremowości oraz na nieporównywalnym smaku sera Provolone del Monaco. W oczekiwaniu na skosztowanie typowych spaghetti alla Nerano w jednej z restauracji w mieście lub na słonecznym wybrzeżu amalfitańskim, można rozkoszować się również w domu, przygotowując naszą apetyczną wersję.

Spaghetti alla Nerano przepis

Składniki

Czas: 35 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 830 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować spaghetti alla Nerano, zacznij od cukinii: umyj je i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

2

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni, gdy olej osiągnie 170 °C, czyli idealną temperaturę do smażenia, zanurzaj plasterki cukinii po kilka na raz, aby nie obniżyć temperatury oleju i smaż przez około 2-3 minuty, aby je przyrumienić.

3

Gdy będą gotowe, wyjmij i odcedź cukinie przy użyciu sitka i umieść na desce wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby wysuszyć nadmiar oleju.

4

Dopraw solą, potarganymi na mniejsze kawałki liśćmi bazylii i odstaw na bok.

5

Postaw garnek z wodą na ogniu i zagotuj.

W międzyczasie zetrzyj sery Parmigiano Reggiano i Provolone del Monaco tarką gruboziarnistą.

Gdy woda zacznie się gotować wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron i gotuj bardzo al dente, przez 6 minut.

6

W międzyczasie rozgrzej 30 g oliwy na dużej patelni, i dodaj czosnek. Gdy się przyrumieni wyjmij go szczypcami kuchennymi.

7

Dodaj wcześniej smażone cukinie.

8

Polej łyżką wody z gotowania makaronu i podsmaż cukinie przez kilka chwil, następnie wyłącz ogień.

9

Po 6 minutach gotowania, odcedź makaron i przełóż go bezpośrednio na patelnię z sosem.  Nie wylewaj wody z gotowania.

10

Włącz ogień i podsmażaj dolewając po jednej chochli wody z gotowania na raz, w razie potrzeby, aby kontynuować gotowanie spaghetti, zajmie to około 3 minuty. Następnie wyłącz ogień.

11

Dosyp część sera Provolone del Monaco mieszając spaghetti, aby się roztopił i stworzył krem; po jego wchłonięciu, ciągle mieszając, wsyp tarty ser Parmigiano Reggiano i pozostały Provolone.

12

Dopraw targając ręcznie liście bazylii i ponownie zalej łyżką wody z gotowania makaronu. Wymieszaj i gdy makaron będzie gotowy dopraw zmielonym pieprzem. Podawaj spaghetti alla Nerano gorące.

Przechowywanie

Najlepiej spożywać spaghetti alla Nerano, gdy tylko będą gotowe. Zamrażanie nie jest zalecane.

Porady

Sekret uzyskania smacznych kremowych spaghetti polega na tym, aby nie dopuścić aby sos zbyt mocno wyschnął, uważając, aby w razie potrzeby stopniowo dolewać wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać idealny kremowy sosik.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Spaghetti alla Nerano
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)