Spaghetti alla puttanesca zachwycają pikantnym sosem, który je otacza: pomidory, oliwki gaeta, kapary i fileciki anchois nadają makaronowi wyjątkowy smak. Istnieją potrawy, których smak nie zależy tylko od prostej i mądrej mieszanki składników, ale także od towarzyszących im legend. Na przykład Fettuccine Alfredo, spaghetti alla Nerano lub Arrabbiata.

Ale to także niezwykła nazwa przepisu sprawia, że jest on jeszcze smaczniejszy i budzi ciekawość o jego pochodzeniu, sporną między regionami Lacjum a Kampanią. Najgorętsze i najbardziej pomysłowe historie chcą, aby powstały w domach publicznych, jako bardzo szybkie danie, które można było przygotować z kilku prostych składników. Inne sięgają do kulinarnych fantazji aktora Antonio De Curtis, znanego również jako Totò. Jeszcze inne przypisują pierwszy makaron alla puttanesca słynnej restauracji Rangio Fellone na Ischii około lat 50. XX wieku. Tutaj pewnego wieczoru ten szybki i nieco zaaranżowany przepis z resztkami spiżarni ujrzał światło dzienne: oliwki, kapary, fileciki anchois i kilka pomidorów.

Wyraz „alla puttanesca” wskazuje dokładnie na ten improwizowany, łatwy i bardzo szybki sposób przygotowania. Od tamtego czasu wygląda na to że danie stało się częścią menu restauracji i rozpowszechniło się poza wyspę jako jedno z dań włoskiej tradycji kulinarnej.

Spaghetti alla puttanesca przepis

Składniki

Czas: 20 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 471 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować spaghetti alla puttanesca, najpierw opłucz kapary pod bieżącą wodą aby usunąć nadmiar soli, następnie wysusz je i grubo posiekaj.

Umyj, osusz i posiekaj również pietruszkę.

Oliwki gaeta bez pestek zgnieć nożem.

2

Postaw na ogniu garnek z wodą do gotowania makaronu.

W międzyczasie na dużej patelni wlej oliwę, dodaj obrane ząbki czosnku w całości, posiekane suche papryczki chili i fileciki anchois.

3

Dodaj kapary i podsmaż wszystko na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając, aby fileciki anchois roztopiły się i uwolniły wszystkie aromaty.

4

Dodaj lekko rozgniecione pomidory pelati, wymieszaj łyżką i gotuj przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.

5

Gdy woda zacznie się gotować wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente, biorąc pod uwagę czas gotowania.

6

Gdy sos będzie gotowy, usuń ząbki czosnku i dodaj zmiażdżone oliwki gaeta.

7

Dopraw sos posiekaną świeżą pietruszką.

8

Odcedź makaron, który w międzyczasie będzie również gotowy, przełóż na patelnie i podsmaż przez pół minuty mieszając, aby zmieszać wszystkie aromaty.

Podawaj spaghetti alla puttanesca gorące.

Przechowywanie

Najlepiej spożyć natychmiast świeżo ugotowany makaron alla puttanesca; w przeciwnym razie można przechowywać przez 1 dzień w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zamrażanie nie jest wskazane.

Porady

W sezonie, możesz zrobić dobry sos ze świeżych pomidorów. To danie jest dosyć słone, dlatego zalecamy, aby nie dodawać więcej soli.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Spaghetti alla puttanesca
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)