Spaghetti Napoli to nazwa nadana poza włoskimi granicami spaghetti z różnymi rodzajami sosów pomidorowych, powszechnych w południowych Włoszech pod koniec XIX wieku. To, co we Włoszech, a zwłaszcza w Neapolu, nazywa się po prostu spaghetti z sosem pomidorowym, do dziś w wielu częściach świata nazywa się Spaghetti Napoli. Do przepisu który stanowi podstawę do wszystkich sosów pomidorowych można dodać liście bazylii, oregano, czosnek, oliwki lub inne składniki, w zależności od osobistych upodobań.

Sos pomidorowy ze świeżą bazylią to przyprawa śródziemnomorska par excellence, prosta i smaczna, tym bardziej, że jest przygotowywana w okresie od lipca do sierpnia, kiedy pomidory są dojrzałe i pachnące, a najlepsze konserwy są przygotowywane na zimę.

Aby przygotować świeży sos pomidorowy, możesz kupić pomidory San Marzano, które idealnie się nadają.

Pamiętaj, aby wybrać bardzo świeże, dojrzałe, ale jędrne i nieskazitelne pomidory.

Spaghetti Napoli przepis

Składniki

Oliwa z oliwek extravergine

l

* pomidory San Marzano można zastąpić innym gatunkiem nadającym się na przeciery.

Czas: 1 godz

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 415 Kcal

Sposób przygotowania

1

Kupując pomidory na sos, sprawdzaj je pojedynczo, eliminując zepsute, poplamione lub wgniecione.

Usuń ogonki i umyj je bardzo dobrze, a następnie wysusz. Pokrój każdego pomidora na dwie połowy i usuń zieloną część środka z każdego z nich. Wyciśnij każdą połówkę pomidora do miski, aby woda i wszystkie nasiona wyszły i sos był słodszy i mniej wodzisty.

2

Podgrzej łyżkę oleju w rondlu z ząbkiem obranego czosnku.

3

Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj pomidory. Następnie dodaj soli do smaku.

4

Uzupełnij gałązką bazylii i wymieszaj; gotuj bez pokrywki przez około 10 minut.

5

Przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 15 minut, a następnie ponownie wymieszaj sos i zostaw do ostygnięcia przez 15-20 minut.

6

Przepuść sos przez przecierak do warzyw, aby usunąć skórki.

7

Postaw rondel z wodą na ogniu; Do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron, biorąc pod uwagę czas gotowania.

8

Podgrzej 500 g sosu na dużej patelni z łyżką oleju. Do gorącego sosu, włóż ugotowane al dente i odcedzone spaghetti.

9

Dopraw olejem i szybko podsmaż. Do gotowych Spaghetti dodaj kilka listków bazylii i natychmiast podaj.

Właściwa ilość makaronu aby dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych i kalorii, wynosi 80 g na osobę. Aby go ugotować, reguła wymaga 1 litra wody i 10 g soli na 100 g makaronu.

Przechowywanie

Można przygotować sos z wyprzedzeniem i przechowywać go przykryty folią lub w szczelnym szklanym pojemniku w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni. Zamrażanie jest dozwolone.

Porady

Ponieważ pomidory stanowią najważniejszy składnik w przygotowaniu Spaghetti Napoli, jeśli kupione pomidory nie są szczególnie smaczne, możesz podsmażyć cebulę lub czosnek do sosu, aby sos był smaczniejszy, a na końcu doprawić świeżo tartym serem Parmigiano lub Grana.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Spaghetti Napoli
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)