Szparagi po mediolańsku, znane również jako szparagi alla Bismarck, to proste i smaczne drugie danie pochodzenia lombardzkiego. Wraz z risotto alla milanese, ossobuco i cotoletta alla milanese są jednym z ikonicznych dań kuchni mediolańskiej.

Szparagi z jajkiem to jedno z najbardziej znanych połączeń w kuchni włoskiej. Przepis prawdopodobnie powstał w celu oddania hołdu Trójprzymierze, paktowi wojskowemu zawartemu w 1882 roku we Wiedniu między Cesarstwem Niemieckim, Królestwem Włoch i Austro-Węgrami, i zwane również „szparagi alla Bismarck” na cześć żelaznego kanclerza niemiec, który tak bardzo kochał jajka, że ​​był w stanie zjeść ich nawet 12 dziennie.

Inne wiarygodniejsze źródła, biorąc pod uwagę, że szparagi i Lombardia mają wielowiekowe powiązania, jednocześnie świadczą, że przepis na szparagi z jajkiem sadzonym rozpowszechnił się na lombardzkich wsiach, gdzie uprawa szparagów jest szczególnie kwitnąca. We Włoszech uprawa szparagów rozprzestrzeniła się w czasach rzymskich. Już Katon w swoim De Agri cultura i Pliniusz w Naturalis Historia opisali techniki uprawy szparagów i określili je „królem warzyw”.

Szparagi z jajkami to smaczne i łatwe do przygotowania drugie danie: wystarczy ugotować szparagi, osobno usmażyć na maśle jajko sadzone, i położyć na szparagach posypanych startym serem Grana Padano. Zdrowe i smaczne danie, dzięki któremu można we właściwy sposób delektować się tymi pysznymi wiosennymi warzywami.

Szparagi po mediolańsku przepis

Składniki

Czas: 20 min

Trudność: bardzo łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 191 Kcal

Sposób przygotowania

szparagi po mediolańsku odcinanie końcówek

1

Aby przygotować szparagi po mediolańsku umyj pod bieżącą wodą szparagi, osusz i ostrym nożem odetnij białe, twarde i zdrewniałe końcówki.

szparagi po mediolańsku obieranie szparagów z łupin

2

Obieraczką do ziemniaków lub małym nożem obierz łodygi, aby ułatwić gotowanie.

szparagi po mediolańsku wiązanie szparagów

3

Zwiąż czyste szparagi w pęczek nicią kuchenną.

szparagi po mediolańsku gotowanie szparagów

4

Do wąskiego i wysokiego garnka wlej 4L wody po czym ułóż szparagi pionowo aby łodygi gotowały się w wodzie, a końcówki wystawały. W ten sposób główki będą gotować się na parze, ponieważ są o wiele delikatniejsze i mogłyby się rozpaść.
 
Gotuj szparagi 10-15 minut, lub do miękkości uważając by je nie przegotować.
szparagi po mediolańsku smażenie jajek

5

W międzyczasie przygotuj jajka sadzone (ciarighì). Roztop masło na patelni i wbij jajko uważając aby nie uszkodzić żółtka.  Następnie, gdy białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne wyjmij je z patelni i odłóż na bok. Zaleca się smażenie jednego jajka na raz.

szparagi po mediolańsku układanie szparagów na patelni

6

Na tej samej patelni ułóż promieniście odsączone szparagi. Zaleca się gotowanie jednej porcji szparagów na raz.

szparagi po mediolańsku dodawanie jajka

7

Na szparagach połóż jajko sadzone.

szparagi po mediolańsku dodawanie sera grana padano

8

Przypraw solą, pieprzem, posyp startym serem Grana Padano, i smaż 2 minuty na małym ogniu, aż ser częściowo stopnieje. Przełóż na talerze za pomocą paletki i podaj szparagi z jajkiem jeszcze gorące.

Przechowywanie

Szparagi po mediolańsku najlepiej spożyć natychmiast. W przeciwnym razie, można przechowywać ugotowane szparagi w szczelnym pojemniku w lodówce, a później dodać jajko sadzone, przyprawić, posypać serem i kontynuować smażenie na patelni.

Porady

Czas gotowania szparagów zależy od ich jakości i od grubości łodyg. Młode i świeże potrzebują mniej czasu niż grube i późne. Dlatego zawsze zaleca się sprawdzenie stopnia gotowania, nakłuwając łodygę widelcem. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.

Zaleca się smażyć jajka pojedynczo a  szparagi na patelni już podzielone na porcje, dzięki czemu łatwiej będzie kontrolować gotowanie.

Do szparagów z jajkami można dodać bekon, gotowaną (prosciutto cotto) lub wędzoną (Speck) szynkę, i podawać z kromkami tostowanego chleba.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Szparagi po mediolańsku
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)