
Szparagi po mediolańsku, znane również jako szparagi alla Bismarck, to proste i smaczne drugie danie pochodzenia lombardzkiego. Wraz z risotto alla milanese, ossobuco i cotoletta alla milanese są jednym z ikonicznych dań kuchni mediolańskiej.
Szparagi z jajkiem to jedno z najbardziej znanych połączeń w kuchni włoskiej. Przepis prawdopodobnie powstał w celu oddania hołdu Trójprzymierze, paktowi wojskowemu zawartemu w 1882 roku we Wiedniu między Cesarstwem Niemieckim, Królestwem Włoch i Austro-Węgrami, i zwane również „szparagi alla Bismarck” na cześć żelaznego kanclerza niemiec, który tak bardzo kochał jajka, że był w stanie zjeść ich nawet 12 dziennie.
Inne wiarygodniejsze źródła, biorąc pod uwagę, że szparagi i Lombardia mają wielowiekowe powiązania, jednocześnie świadczą, że przepis na szparagi z jajkiem sadzonym rozpowszechnił się na lombardzkich wsiach, gdzie uprawa szparagów jest szczególnie kwitnąca. We Włoszech uprawa szparagów rozprzestrzeniła się w czasach rzymskich. Już Katon w swoim De Agri cultura i Pliniusz w Naturalis Historia opisali techniki uprawy szparagów i określili je „królem warzyw”.
Szparagi z jajkami to smaczne i łatwe do przygotowania drugie danie: wystarczy ugotować szparagi, osobno usmażyć na maśle jajko sadzone, i położyć na szparagach posypanych startym serem Grana Padano. Zdrowe i smaczne danie, dzięki któremu można we właściwy sposób delektować się tymi pysznymi wiosennymi warzywami.
Szparagi po mediolańsku przepis
Składniki
Czas: 20 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 191 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować szparagi po mediolańsku umyj pod bieżącą wodą szparagi, osusz i ostrym nożem odetnij białe, twarde i zdrewniałe końcówki.

2
Obieraczką do ziemniaków lub małym nożem obierz łodygi, aby ułatwić gotowanie.

3
Zwiąż czyste szparagi w pęczek nicią kuchenną.

4

5
W międzyczasie przygotuj jajka sadzone (ciarighì). Roztop masło na patelni i wbij jajko uważając aby nie uszkodzić żółtka. Następnie, gdy białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne wyjmij je z patelni i odłóż na bok. Zaleca się smażenie jednego jajka na raz.

6
Na tej samej patelni ułóż promieniście odsączone szparagi. Zaleca się gotowanie jednej porcji szparagów na raz.

7
Na szparagach połóż jajko sadzone.

8
Przypraw solą, pieprzem, posyp startym serem Grana Padano, i smaż 2 minuty na małym ogniu, aż ser częściowo stopnieje. Przełóż na talerze za pomocą paletki i podaj szparagi z jajkiem jeszcze gorące.
Przechowywanie
Szparagi po mediolańsku najlepiej spożyć natychmiast. W przeciwnym razie, można przechowywać ugotowane szparagi w szczelnym pojemniku w lodówce, a później dodać jajko sadzone, przyprawić, posypać serem i kontynuować smażenie na patelni.
Porady
Czas gotowania szparagów zależy od ich jakości i od grubości łodyg. Młode i świeże potrzebują mniej czasu niż grube i późne. Dlatego zawsze zaleca się sprawdzenie stopnia gotowania, nakłuwając łodygę widelcem. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.
Zaleca się smażyć jajka pojedynczo a szparagi na patelni już podzielone na porcje, dzięki czemu łatwiej będzie kontrolować gotowanie.
Do szparagów z jajkami można dodać bekon, gotowaną (prosciutto cotto) lub wędzoną (Speck) szynkę, i podawać z kromkami tostowanego chleba.






Najnowsze komentarze