Tagliatelle al ragu (tagliatelle z sosem ragu) lub tagliatelle alla bolognese (tagliatelle z sosem bolognese) są pierwszym daniem kuchni włoskiej a właściwie kuchni regionu Emilia-Romagna, ze starożytnymi i arystokratycznymi korzeniami. Często są mylnie nazywane spaghetti alla bolognese. Legenda głosi, że tagliatelle, których szerokość musi wynosić 8 mm, zostały wynalezione przy okazji ślubu Lukrecji Borgii z księciem Ferrary w 1487 roku przez kucharza Zafirano. Również boloński sos ragù ma szlachetne pochodzenie, ponieważ po raz pierwszy pojawił się na stołach bogatych dworów rodzin bolońskich w XVI wieku.

Kiedy oficjalnie połączono tagliatelle razem z sosem ragu nie jest pewne. Oczywisty jest natomiast sukces tego pierwszego dania, znanego i naśladowanego na całym świecie. Sos jest łatwy do przygotowania, wymaga tylko trochę uwagi: częstego obracania podczas gotowania, częstego kosztowania i przyprawiania do smaku.

Tagliatelle al ragu przepis

Składniki

Czas: 3 godz 30 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 748 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować sos bolognese, obierz marchewkę i cebulę i odetnij końce z łodyg selera. Pokrój warzywa w drobną kostkę.

2

Wlej łyżkę oleju do rondla i dodaj warzywa, podsmaż na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu aż dno patelni będzie suche.

3

Dodaj mieloną wołowinę i wieprzowinę od czasu do czasu mieszając. Nawet te będą musiały powoli przyrumienić przez około 10 minut.

4

Polej białym winem i pozwól mu wyparować na dużym ogniu.

5

Jak tylko alkohol wyparuje i jeszcze raz dno się wysuszy, zmniejsz ogień i dodaj przecier pomidorowy.

6

Następnie wlej tylko 1 z 3 litrów wody, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez godzinę.

Dodaj kolejny litr wody, wymieszaj i gotuj przez kolejną godzinę.

Pod koniec drugiej godziny gotowania dolej ostatni litr wody i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejną godzinę.

W ten sposób sos będzie gotował się przez co najmniej 3 godziny.

7

Dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień, dodaj mleko i wymieszaj.

8

Postaw garnek z wodą na ogniu i zagotuj. Do wrzącej wody wsyp płaską łyżkę grubej soli a następnie wrzuć makaron, biorąc pod uwagę czas gotowania.

Odcedź makaron, przełóż na podgrzaną patelnie, dodaj sos i wymieszaj. Nałóż na talerze i przypraw jeszcze jedną łyżką sosu ragu. Na koniec możesz posypać tartym serem Parmigiano.

Przechowywanie

Można przygotować sos ragu do tagliatelle z wyprzedzeniem i przechowywać w szklanym pojemniku, dobrze przykrytym folią, przez maksymalnie 2-3 dni, lub zamrozić, i podgrzać w razie potrzeby.

Porady

Tradycje związane z bolońskim ragù są naprawdę liczne! Zacznijmy od mięsa.
Mięso wieprzowe musi być bardzo tłuste, dlatego w żargonie nazywa się je pancetta (dlatego nie jest to klasyczny bekon). Wołowina musi być grubo mielona, aby sos miał rustykalną konsystencję.

Mleko jest dodawane, aby sos był bardziej kremowy, ale w starożytności używano obfitej łyżki smalcu, który nadal może być używany do wzmocnienia niezbyt tłustej wieprzowiny.

Można zostawić na stole półmiski z sosem ragu i z serem Parmigiano, tak aby każdy doprawił do smaku własne tagliatelle al ragu.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Tagliatelle al ragu
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)