Tiramisu (tiramisù) jest włoskim deserem par excellence, arcydziełem, tak szybkim i prostym do przygotowania, jak pysznym, opartym na czterech głównych składnikach: serkiem mascarpone, jajkach, biszkoptach Savoiardi i kawie.

Nie wiadomo dokładnie kiedy powstał ten deser, ponieważ każdy region chciałby przywłaszczyć sobie ten przysmak: z tego powodu powstał spór między Toskanią, Piemontem, Friuli Venezią Giulią i Veneto. Istnieje wiele legend związanych z tym deserem, któremu przypisano nawet właściwości afrodyzjaku.

Tiramisu to znakomity deser, który prezentuje niezwykłą serię odmian. Proponujemy wersję klasyczną.

Tiramisu przepis

Składniki

100 g Cukru

300 ml Kawy espresso (gotowej i słodzonej)

Kakao gorzkie

Czas: 40 min

Trudność: łatwe

Porcje: 8

Kalorie: 545 Kcal

Sposób przygotowania

1

Aby przygotować tiramisu, zacznij od jajek (bardzo świeżych): ostrożnie oddziel białka od żółtek, pamiętając, że aby dobrze ubić, białka nie mogą wykazywać śladów żółtek.

Ubij żółtka na jednolitą, jasną i kremową masę za pomocą miksera, wsypując tylko połowę cukru.

2

Stopniowo dodawaj mascarpone. Po dodaniu wszystkiego sera uzyskasz gęsty i zwarty krem który będziesz mógł odłożyć na bok.

3

Bardzo dobrze umyj końcówki miksera i w drugim naczyniu ubij białka na sztywną pianę, wsypując pozostały cukier.

4

Włóż łyżkę ubitych białek do miski z żółtkami i cukrem i energicznie wymieszaj szpatułką, aby rozcieńczyć krem. Następnie stopniowo dodawaj resztę ubitych białek, delikatnie mieszając od dołu do góry.

5

Starannie rozprowadź dużą łyżkę otrzymanego kremu na dnie naczynia o wymiarach 30 x 20 cm.

6

Następnie namocz biszkopty na sekundę z każdej strony w zimnej słodzonej kawie, (dodaliśmy tylko 1 łyżeczkę cukru).

7

Wyłóż pierwszą warstwę namoczonych biszkoptów, wszystkie w tym samym kierunku, na której rozprowadzisz drugą warstwę kremu.

8

Ułóż drugą warstwę namoczonych biszkoptów.

9

Rozprowadź trzecią warstwę kremu i dobrze wyrównaj powierzchnię Tiramisu.

10

Posyp gorzkim proszkiem kakaowym i pozostaw w lodówce na parę godzin. Twoje Tiramisu jest gotowe do spożycia!

Przechowywanie

Można przechowywać Tiramisu w lodówce przykryty folią lub w szczelnym pojemniku przez najwyżej 2 dni.
Można zamrażać przez około 2 tygodnie.

Porady

Do wzbogacenia deseru, można dodać łuski ciemnej gorzkiej czekolady lub krople czekoladowe.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Tiramisu
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)