
Włoskie wino grzane vin brulé to pyszny i aromatyczny gorący napój często przygotowywany zimą i podczas świąt Bożego narodzenia na jarmarkach, zwłaszcza w północnych Włoszech, i w obszarach górskich. Rozgrzewający napój, znany również jako Glühwein, mulled wine lub vin chaud, jest spożywany również w krajach Europy Północnej i Ameryki Północnej.
Grzane wino było znane już w starożytnym Rzymie z dodatkiem miodu i szafranu. W średniowieczu przygotowywano podobny napój, hipokras (ippocrasso), także oparty na winie i przyprawach. Zakonnicy, wielcy znawcy ziół leczniczych i przypraw, lubili sporządzać aromatyczne alkohole jak vin brulé, dosłownie „palone wino”, które było również stosowane jako naturalny lek na przeziębienia. Przepis był następnie przekazywany na przestrzeni wieków, z niewielkimi zmianami, pozostawiając niezmienione podstawowe składniki.
Podstawowy przepis składa się z pełnego czerwonego wina, cukru, przypraw, zwłaszcza cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej oraz owoców cytrusowych. Grzaniec jest naprawdę prosty do przygotowania i oprócz rozgrzania mroźnych zimowych wieczorów doskonale sprawdza się także na przeziębienia, ze swoim działaniem dezynfekcyjnym i orzeźwiającym. Wino grzane ma niską zawartość alkoholu, około 9 – 14 %, ze względu na długotrwałe gotowanie.
Wino grzane „Vin brulé” przepis
Składniki
1L Czerwonego wina o mocnym ciele
100 g Cukru
1 niepryskana Cytryna
1 niepryskana Pomarańcza
2 laski Cynamonu
Czas: 15 min
Trudność: bardzo łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 223 Kcal
Sposób przygotowania

1

2

3
Dodaj skórki z cytryny i z pomarańczy.

4
Wlej pełne mocne czerwone wino, postaw garnek na ogniu powoli doprowadzając do wrzenia: gotuj na małym ogniu przez 5 minut, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

5
Przybliż płomień blisko powierzchni wina, możesz użyć patyczka do szaszłyków, bardzo uważając, aby się nie poparzyć: alkohol zawarty w winie zapali się. Pozwól mu wypalić się, aż całkowicie zgaśnie.

6
Po wygaśnięciu ognia przefiltruj grzane wino przez bardzo drobne sito i rozlej gorące do szklanek.
Przechowywanie
Wino grzane można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni podgrzewając w rondelku przed podaniem.
Porady
Do grzańca można dodać jabłko: umyć, pokroić w cienkie plasterki pozostawiając skórkę i włożyć do garnka razem z innymi składnikami. Inne świeże owoce które można dodać w kawałkach, są pomarańcze i cytryna.
Aby wino grzane nie straciło swojego smaku przyprawy powinny być świeżo zakupione. Do przypraw można dodać także kardamon i imbir.
Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym, miodem lub innymi słodzikami. Najważniejsze nie przesadzić i trzymać się wskazanej ilości, najwyżej na początku dodając mniej i, jeśli konieczne, dodając następnie resztę. Zbyt słodkie wino będzie miało mdły smak.
Wino musi być wysokiej jakości, mocne, lekko owocowe, jak Cabernet, Merlot lub Sangiovese. Ważne jest nie mieszać różnych win. Jeśli chce się dodać kolejny alkohol, poleca się Porto lub brandy.
Vin brulé należy gotować na małym ogniu ciągle mieszając: nie wolno doprowadzać go do wrzenia.
Należy unikać używania garnków nieprzywierających. Grzaniec powinien być podawany w naczyniach ceramicznych lub ze szkła hartowanego. Zwykła szklanka może nie wytrzymać wysokiej temperatury i pęknąć.






Najnowsze komentarze