
Wino różowe (rosé) powstało we Włoszech podczas II wojny światowej. W 1943 roku w Salento firma Leone De Castris wyprodukowała pierwsze Five Roses, uzyskane w 90% z Negroamaro i 10% Malvasia Nera i nadal szeroko rozpowszechnione we Włoszech i w USA.
Chociaż można je uzyskać poprzez stosowanie nieco innych procesów, wina różowe otrzymuje się z czerwonych winogron. Wyjątek stanowią niektóre wina musujące, otrzymywane mieszanką białych i czerwonych winogron. W wielu przypadkach sposób produkcji zaczyna się tak samo, jak w przypadku win czerwonych, czyli poprzez miażdżenie i macerację moszczu w kontakcie ze skórkami, które dają garbniki, aromaty, polifenole i charakterystyczny czerwony kolor.
Kontakt ze skórkami trwa jednak znacznie mniej niż w przypadku win czerwonych (od kilku godzin do 2 dni, w zależności od rodzaju winogron, pożądanego koloru i aromatu), dlatego ostateczny kolor jest różowy; po czym proces przebiega w ten sam sposób co w przypadku białych win: fermentacja w pojemnikach stalowych i cementowych, a nie w drewnie, zlewanie i butelkowanie.
Ze względu na niską zawartość polifenoli i tendencję do gwałtownej utraty kwasowości i aromatyczności, wina różowe nie nadają się do dojrzewania w butelce i powinny być spożywane w ciągu dwóch lat od zbiorów.
Rodzaje win różowych

Wina różowe podziela się na różne kategorie w zależności od rodzaju i czasu maceracji:
- Vin gris (wino szare): ma jasnoróżowy kolor, uzyskuje się z winogron o niskiej zdolności barwienia. Kolor wina uwalnia się z samego winogrona podczas miażdżenia, a maceracja moszczu w kontakcie ze skórkami nie jest przeprowadzana.
- Blush wine: produkowane techniką podobną do vin gris w Stanach Zjednoczonych. Są winifikowane na biało, nabierają koloru podczas miażdżenia i są lekko musujące.
- Vino di una notte (wino jednej nocy): moszcz maceruje w kontakcie ze skórkami przez okres 6/12 godzin.
- Vino di un giorno (wino jednego dnia): w tym przypadku maceracja trwa około 24 godzin.
- Saignée lub Salasso (wykrwawianie): podczas maceracji czerwonych winogron w kontakcie ze skórkami pobiera się część moszczu (do 20-30%), który jest winifikowany na biało.
Z czym podawać wino różowe
Pomimo wyglądu bardziej zbliżonego do win czerwonych, wina różowe w smaku bardziej przypominają białe wina. Ogólnie mają owocowy i kwiatowy zapach. W ustach są świeże i zrównoważone, z bardzo delikatną taniną i bez nadmiarów smakowych strukturyzowanych czerwonych win. Są bardzo wszechstronnym i często wygrywającym rozwiązaniem w połączeniu z jedzeniem, zwłaszcza gdy wybór między czerwonym a białym jest trudny.
Są więc doskonałe do przystawek rybnych, z bogatymi, ale delikatnymi daniami, takimi jak risotto. Ale również z niektórymi wędlinami, z białym mięsem, daniami z warzyw, i deserami owocowymi.
Temperatura podawania win różowych
Wino różowe charakteryzuje zawartość alkoholu zwykle między 12,5% a 13,5%. Najlepiej się ceni, jeśli podawane świeże, między 10 a 12 °C.
Najnowsze komentarze