Zupa dyniowa, po włosku vellutata di zucca, czyli dosłownie „aksamitna” ze względu na swoją delikatną i kremową konsystencję, to jeden z wielu przepisów, które można przygotować z królową jesiennych warzyw. Dynia nadaje się do wielu różnych potraw: dzięki typowo słodkawemu smakowi daje wyjątkowy akcent ciastom na słono, gnocchi, słonym babeczkom. Z dyni można również przygotować słone muffinki, risotto z dynią, a także nadzienie do ravioli i tortelli.
 
Zupa z dyni jest idealna, jeśli chce się przygotować coś wyjątkowego i nieco wyrafinowanego: to idealne danie na miłą jesienną kolację, kolorowe, smaczne i pachnące pierwsze danie, które pomoże odtworzyć przy stole atmosferę minionych lat. Będąc dość eleganckim daniem, zupa dyniowa nadaje się również na najbardziej wyjątkowe okazje.
 
Istnieje wiele wersji zup dyniowych. Dzisiaj przedstawiamy wersję z porem. Sposób przygotowania nie jest trudny: wystarczy dobrze gotować dynię i por, a następnie zmiksować, aż krem otrzyma jednolitą, gęstą i gładką konsystencję. Można podawać ze smażonym porem lub grillowanym boczkiem.

Zupa dyniowa przepis

Składniki

Czas: 45 min

Trudność: łatwe

Porcje: 4

Kalorie: 204 Kcal

Sposób przygotowania

krojenie dyni

1

Aby przygotować zupę dyniową, oczyść dynię, pokrój w plasterki a następnie w drobną kostkę.

krojenie pora

2

Umyj i pokrój również pora w krążki.

podsmażanie pora

3

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, dodaj pora i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, uważając by się nie przypalił, ale dobrze się zrumienił. Zapewni dobry posmak pieczonego zupie.

polewanie pora rosołem

4

W razie potrzeby polej niewielką ilością bulionu warzywnego.

dodawanie dyni

5

Dodaj dynię i podsmaż przez kilka minut.

zalewanie warzyw rosołem

6

Zalej gorącym bulionem warzywnym tak aby warzywa były przykryte i gotuj często mieszając. Po 25-30 minutach dynia powinna być całkiem miękka i rozpadająca się.

dodawanie śmietany

7

Dopraw gałką muszkatołową, i solą i pieprzem do smaku. Następnie wlej śmietanę, odkładając jedną część do dekoracji i wymieszaj.

miksowanie blenderem

8

Wyłącz ogień i dokładnie zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera zanurzeniowego.

zupa z dyni przecieranie przez sito

9

Przetrzyj krem dyniowy przez drobne sito aby otrzymał właśnie aksamitną konsystencję. Na koniec rozlej na talerze i udekoruj pozostałą śmietaną.

Przechowywanie

Zupę dyniową można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni. Jeśli zostały użyte wyłącznie świeże składniki, można zamrozić przez 1 miesiąc.

Porady

Jeśli chce się lżejszego kremu z oryginalnym bliskowschodnim akcentem, można zastąpić śmietanę ​​świeżym mlekiem, udekorować odrobiną greckiego jogurtu, posypać posiekanym szczypiorkiem i przyprawić szczyptą curry.

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Zupa dyniowa
Autor
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)