
Zupa dyniowa przepis
Składniki
Czas: 45 min
Trudność: łatwe
Porcje: 4
Kalorie: 204 Kcal
Sposób przygotowania

1
Aby przygotować zupę dyniową, oczyść dynię, pokrój w plasterki a następnie w drobną kostkę.

2
Umyj i pokrój również pora w krążki.

3
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, dodaj pora i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, uważając by się nie przypalił, ale dobrze się zrumienił. Zapewni dobry posmak pieczonego zupie.

4
W razie potrzeby polej niewielką ilością bulionu warzywnego.

5
Dodaj dynię i podsmaż przez kilka minut.

6
Zalej gorącym bulionem warzywnym tak aby warzywa były przykryte i gotuj często mieszając. Po 25-30 minutach dynia powinna być całkiem miękka i rozpadająca się.

7
Dopraw gałką muszkatołową, i solą i pieprzem do smaku. Następnie wlej śmietanę, odkładając jedną część do dekoracji i wymieszaj.

8
Wyłącz ogień i dokładnie zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera zanurzeniowego.

9
Przetrzyj krem dyniowy przez drobne sito aby otrzymał właśnie aksamitną konsystencję. Na koniec rozlej na talerze i udekoruj pozostałą śmietaną.
Przechowywanie
Zupę dyniową można przechowywać w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni. Jeśli zostały użyte wyłącznie świeże składniki, można zamrozić przez 1 miesiąc.
Porady
Jeśli chce się lżejszego kremu z oryginalnym bliskowschodnim akcentem, można zastąpić śmietanę świeżym mlekiem, udekorować odrobiną greckiego jogurtu, posypać posiekanym szczypiorkiem i przyprawić szczyptą curry.






Najnowsze komentarze